Cyber criminaliteit: ver weg of toch dichtbij?

Bijna dagelijks worden we geconfronteerd met nieuwsberichten over cyber criminaliteit. Zoiets als ‘Russen probeerden OPCW-systemen te hacken’ of  ‘ING en ABN Amro getroffen door DDos-aanvallen’. Berichten  over situaties waar we als individu al de gevolgen van kunnen merken.

Cyber criminelen komen ook ‘dichterbij’. De Fraudehelpdesk meldt namelijk dat er momenteel een phishingmail in omloop is waarin wordt beweerd dat jij als lezer gehackt bent en dat van jou webcam- en microfoonopnames zijn verzameld. De gehackte gegevens zijn volgens de anonieme zender verzameld op het moment dat jij als ontvanger pornografisch materiaal aan het bekijken was. Deze phishingmails zijn uiteraard bedoeld angst te creëren om zodoende onrechtmatig geld te verdienen.

Als individu kun je zelf enkele maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat jij geen slachtoffer wordt van cyber crime. Zo kun je verdachte mails direct verwijderen en dubieuze social media accounts niet accepteren als zij jou toevoegen. Ook jouw webcam bedekken met een webcam cover zal ervoor zorgen dat jij geen doelwit zal zijn van internetcriminelen die uit zijn op jouw gegevens.

Scroll naar top